Ulusal ve Uluslararası Projeler


Ulusal ve uluslar arası projeler
Minik Kaşifler Sınıfı öğrencileri, bir tohumun büyüme sürecini gözlemleme ve bu süreçte sorumluluk alma; aynı zamanda tohumun büyüme sürecinde ortaya çıkan bazı problemleri çözebilmek için analitik düşünme, problem çözme becerilerini kapsayan disiplinler arası öğrenme yaklaşımını benimseyen STEM etkinliği ile doğa ile tanışma, görsel düşünme, bitkilerin büyüme sürecini deneyimleme ile doğanın sırlarını keşfetme imkanı buldular.
Etkinlik boyunca öğrencilerin tohum sulama süreci ile suyun ve güneş ışığının bitki gelişimi üzerindeki etkisinin ne derece etkili olduğunu öğrenmeleri hedeflenmiştir.
Tohumu toprakla buluşturan öğrenciler tohumun büyümesi için gerekli olan su miktarını öğretmen rehberliğinde teknolojik imkanları kullanarak araştırdı. Hafta sonu ve uzun süreli tatillerde tohumun su ihtiyacını karşılama problemi için öğrenciler düşünerek çözüm üretmeye çalıştılar. Ürettikleri çözümleri resmeden öğrencilerin çözüm öneri tek tek dinlendi ve hep birlikte seçilen öneriye ilişkin ürün tasarlandı. Tasarım aşamasında çocuklar iş birliği içinde çalışma ve problem çözme becerilerini kullanarak ürünü oluşturdular. Oluşturdukları ürünü tohumu ekmiş oldukları saksıya yerleştirerek süreci gözlemlemeye başladılar. Bu etkinlikle Minik Kaşifler Sınıfı öğrencilerinin bilimsel araştırma süreçlerini deneyimleyerek doğa sevgisi kazanırken çevreye olan duyarlılıkları sağlandı.
Yapılan Çalışmalar Stem school etkinlikleri kapsamında Çiçek sulamak için araç Tasarlama
tema Ekolojik Okuryazarlık çalışmaları
e twinning projeleri konusu çevre olan çalışmalar
STEM ÇALIŞMASI
DOĞADA STEM: AĞAÇ DİKMEYE GİDİYORUZ, DOĞAYI ÇOK SEVİYORUZ
Minik Kaşifler Sınıfı öğrencileri ve aileleriyle birlikte okul dışı öğrenme etkinliği kapsamında ağaç dikme faaliyeti düzenlendi. Etkinlik öncesi çocuklarla doğa sevgisi ve ağaç dikmenin önemi hakkında konuşuldu. Dijital ortamda toprak çeşitleri ve toprakta yaşayan canlılar ile ilgili araştırma yapıldı. Ormanların canlılar için çok önemli bir yaşam alanı olduğundan bahsedildi. Öğrencilere toprak, ağaç ve canlılar ile ilgili ön bilgiler verildikten sonra fidan dikme etkinliği gerçekleştirileceği söylendi. Öğrenciler ve ailelerinin katılımı ile daha önceden belirlenmiş alana, temin edilen fidanlar ile gidilerek ağaç türleri, dikilecek ağaç fidanlarının boyları, toprağın ne kadar kazılması gerektiği ile ilgili etkileşimli olarak sohbet edildi. Çocuklar aileleriyle birlikte fidanların diktiler. Fidanlar için ilk sulamanın yapılmasından önce ne kadar suya ihtiyaç duyabilecekleri, ağaç sularken verilen suyun ağaç dibinde kalması ve suyun boşa akmaması için ne yapılabileceği çocuklarla konuşuldu. Çocukların önerileri tek tek dinlendi. Fidan dibinin toprak ve taş ile çevrelenebileceği fikri üzerinde karar verilerek uygulamaya geçildi. Oluşturulan set ile fidanların daha iyi su alması sağlanmış oldu. Böylelikle hem su daha verimli kullanıldı hem de su tasarrufu sağlanmış oldu.Çocuklar etkinlik sürecinde ebeveynleri ve öğretmenlerinin rehberliğinde teknolojik imkanları kullanarak toprak, ağaç ve canlılar hakkında araştırma yaptılar. Öğrenciler ağaçlar ile topraktaki canlıların büyüteçle inceleme ve doğa gözlemi yaparak fen becerisi; fidan dikme etkinliğinde fidanların boyları, renk ve dokularının incelenmesi ile matematik becerisi; fidan diplerinden suyun boşa akmaması için yapılan set tasarımı ile mühendislik becerisi kazanmışlardır. Böylelikle ebeveyn katılımı ile doğada disiplinler arası STEM etkinliği gerçekleştirilmiştir.
MİNİK TEMA EKOLOJİK OKURYAZARLIK
eTwining Projeleri



