Toplum hizmet çalışmaları


Topluma Hizmet Çalışmaları Kapsamında Yapılan Etkinlikler
1.Toplu aile katılım etkinlikleri geri dömüşüm etkinliği atölye etkinlikleri
2. Okul Dışı Paydaş etkinliği
3.Ağaç ve çiçek dikimi
4.Yerel Çevre Temizliği
1. TOPLUM HİZMET ÇALIŞMASI GERİ DÖNÜŞÜM AİLE KATILIM
Okulumuzda ve sınıflarımızda projeyi desteklemek amacıyla çevre,doğa,geri dönüşüm,sıfır atık gibi konularla ilgili ailelerinde katılımıyla çalışmalar yapılması planlanmaktadır.
Projenin amacı:Aile katılımı ile ahşap ve diğer artık malzemeler kullanılarak ürün tasarlayarak geri dönüşüm konusunda farkındalık oluşturmak.
Projenin hedef kitlesi:Okul öncesi dönem çocukları ve aileler
Malzeme seçimi:Ahşap,ağaç dalları,ip,plastik malzemeler v.b
Üretim süreci:Belirlenen malzemelerle uygun olan bir günde özgün olarak geri dönüştürülebilir malzemelerin kullanımı teşvik edilecektir.
Eğitim ve farkındalık:Ailelerinde katılımıyla hazırlanan ürünler bir süre sınıf içerisinde sergilenecek ve daha sonra çocuklarla birlikte evlere gönderilecektir.
Beklenen sonuçlar:Geri dönüştürülebilir malzemelerin kullanımının teşvik edilmesiyle çocuklarda ve ailelerde çevre bilinci ve farkındalık oluşturulması sağlanacaktır.
PROJE UYGULAMA AŞAMASI VE SONUCU
Proje uygulama sürecinde uygun olan günde veliler sınıfa davet edilerek belirlenen malzemelerle özgün bir şekilde ürün tasarlamaları sağlandı.Her veli getirdiği malzemeler ve sınıftaki malzemeleri kullanarak ağaç dallarından “Değnek Adam “çalışması yaptı.Etkinlik sürecinde ağaç dalları,ip,plastik malzemeler,boyalar v.b malzemeler kullanıldı.Etkinlik sonunda ortaya çok farklı değnek adamlar çıktı.Yapılan çalışmalar ile çocukların bir süre oynamaları sağlandıktan sonra evlere gönderildi. Etkinliğe katılan ailelerimizle birlikte ip ile “Örümcek Ağı” oyunu oynandı.Tüm velilerimiz ve çocuklarımız sınıfta yan yana gelerek halka oluşturdular.Daha sonra öğretmenin verdiği ipi bir ucundan başlayarak düşürmeden birbirlerine atarak büyük bir ağ oluşturdular.Oluşturdukları ağın üzerine koyulan balonu yere düşürmeden bir süre zıplattılar.Etkinliklerin tamamlanmasının ardından katılan tüm velilere teşekkür edildi. Proje sonunda çocuklarda ve ailelerde geri dönüşüm ve sıfır atık konusunda farkındalık oluşturulmuş ve çevre bilincine katkı sağlanmıştır.
Tohum Topları Aile Katılımı
Tohum topu; bir tohumun etrafının kil, humuslu toprak ve tohumun verimliliği için farklı minerallerin yer aldığı bir karışımla kaplanması sonucu meydana gelen toplardır.
GeriDönüşüm sürdürülebilirlik konusunda ailelerin katılımı ile Atık kağıtlardan kağıt hamurundan Tohum Topları Çocuklarla Birlikte Gerçekleştirildi.
Okul Dışı Paydaş Etkinliği
· Şehit Yasin Baran İlkokuluna gezi düzenlenerek akranlar arasında bilgilendirme çalışması ortak etkinlik uygulaması gerçekleştirilmiştir.
Etkinlik öncesinde çocuklara geri dönüşüm, ekolojik okuryazarlık, doğa bilinci, doğaya karşı sorumluluklarımız hakkında bilgiler verilir ve sohbet edilir.
· Çocuklarla beraber birkaç güm önceden aile katılımıyla tohum topları oluşturma etkiliği yapılır.
· Tohum topları kuruduktan sonra her öğrencinin yaptığı tohum toplarının birisi kendi evlerine, diğeri de nasıl ekileceğinin bilgisinin olduğu kartlar hazırlanıp gidilecek okulun öğrencilerine hediye için hazırlanılır.
· Oynatılacak oyun için hazırlanan geri dönüşüm kutuları ve geri dönüşüm malzemelerinin resimlerinin olduğu kartlar hazırlanılır.İstasyon oyunu için gerekli malzemeler hazırlanır.
· Çocuklar anasınıfındaki arkadaşlarına kendilerini tanıtır.
· Proje ve yaptıkları etkinlikler hakkında kısa bir bilgi verirler.
· Geri dönüşüm, ekolojik okuryazarlık, doğaya karşı sorumluluklarımız, yapabileceklerimiz ve sağlayacağı faydalar hakkında anasınıfındaki arkadaşlarına bilgi verirler.
· Hazırlanmış olan geri dönüşüm kutuları, bu kutuların renkleri, sembollaeri ve geri dönüşüme atılacak olan malzemeler tanıtılır.
· Sonra istasyon oyunu hazırlanarak ellerine isteklerine göre seçecekleri bir malzemeyi ilgili olduğu geri dönüşüm kutusuna atmalarına rehberlik edilir.
· Sonrasında önceden sınıf sayıları kadar hediye olarak hazırlanmış olan tohum topları sınıf öğretmenlerine teslim edilir.
ÇEVRE TEMİZLİĞİ
Öğrencilerimizin çevre temizliğinin önemini uygulamalı olarak öğrenmesini sağlamak amacıyla gerekli malzemeler verilerek çevre temizliği yapılmıştır. Toplanan çöpler ayrıştırılmıştır.
OKUL BAHÇESİNİ AĞAÇLANDIRMA VE ÇİÇEK DİKİMİ
Okulumuzda "Enerji Dostu Mavi Yeşil Okul Projesi" kapsamında, öğrencilerimizle birlikte çiçek ve ağaç diki etkinliği gerçekleştirdik.
"Enerji Dostu Mavi Yeşil Okul Projesi" kapsamında gerçekleştirdiğimiz bu etkinlik, öğrencilerimizin sadece akademik bilgilerle değil, aynı zamanda doğayla iç içe yaşayarak da öğrenmelerini sağlıyor. Bu sayede öğrencilerimiz, çevre bilinci yüksek, doğaya saygılı ve sürdürülebilir bir geleceğe katkıda bulunarak okul bahçesini yeşillendirme amacıyla etkinliklerini gerçekleştirdiler.
·
·



